Airco en onderhoud

Hoe ga ik er mee om?

 

Hoe moet je eigenlijk omgaan met de airconditioning van je auto? Vergt dat veel onderhoud, hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de kosten?

Kijk de airco regelmatig na

Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de 2 jaar.

Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt , of bij het vullen van de airco.

Voor het onderhoud maakt het niet uit of je de airco veel of juist heel weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat je airconditioning stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid.

Het koudemiddel moet regelmatig worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik.

Het hele jaar de airco gebruiken

Tip: gebruik de airco het hele jaar door. Zet hem ook in de winter af en toe even aan. Dit houdt het systeem ‘fit’; de circulatie van het koelmiddel verzorgt namelijk ook de smering van de compressor. Zo voorkom je lekkages en daarmee onnodige reparatiekosten.